Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol breidt zijn activiteiten in de therapeutische nucleaire geneeskunde uit. Vanaf 2019 zal het SCK twee nieuwe medische radio-isotopen produceren voor de specifieke behandeling van verschillende soorten kanker, waaronder prostaatkanker. Dat meldt het onderzoekscentrum in een persbericht.
Prostaatkanker is de op een na meest voorkomende soort kanker bij mannen en veroorzaakt in Europa bijna 90.000 sterfgevallen per jaar. Een van de meest veelbelovende middelen voor de behandeling ervan is het gebruik van Lutetium-177 (Lu-177).
Het radio-isotoop, dat sinds 2017 wereldwijd in ziekenhuizen wordt gebruikt voor niet-endocriene tumoren, wordt hoofdzakelijk geproduceerd door de BR2-onderzoeksreactor van het SCK.
Dit jaar heeft het SCK de productiecapaciteit van Lu-177 aanzienlijk verhoogd om te anticiperen op de sterk groeiende wereldvraag.
"Dankzij nieuwe bestralingsapparatuur is de BR2-reactor vandaag in staat om te voorzien in de huidige wereldwijde vraag van meerdere tienduizenden dosissen per jaar, maar ook te kunnen inspelen op de toekomstige vraag die de komende tien jaar zou moeten verdrievoudigen of zelfs vervijfvoudigen."
In de lijn van nieuwe generatie minder invasieve therapieën zal het SCK vanaf januari 2019 een tweede innovatief medisch radio-isotoop produceren: actinium-225. Via de vector waaraan de radio-isotoop zich koppelt, geeft actinium-225 alfadeeltjes vrij die kankercellen vernietigen.
Om die nieuwe radio-isotopen over de hele wereld te verspreiden, sloot het SCK een samenwerkingsovereenkomst met Global Morpho Pharma, dat een productie- en distributienetwerk voor therapeutische radio-isotopen beheert. Het bedrijf zal verantwoordelijk zijn voor de levering van nca Lu-177 en Ac-225 in Europa en Noord-Amerika. (belga)